În aplicațiile industriale, utilizarea unor echipamente precum electropalanele este considerată de mult timp un ajutor esențial și un element care nu poate lipsi. Electropalanele sunt scripeți sau lifturi electrice ce pot transporta în plan vertical sau orizontal diverse încărcături. În funcție de producător și specificațiile fiecărui model, acestea pot susține greutăți de sute de kilograme.

Iată care sunt cele mai comune electropalane industriale și cum sunt folosite acestea în aplicațiile specifice de ridicare:  

Macaraua electrică cu lanț

Această mașină este folosită pentru ridicarea încărcăturilor grele cu ajutorul unui lanț sau cablu. Un motor puternic este astfel necesar pentru a alimenta această structură. Funcția acestei macarale cu lanț sau a unei macarale electrice în general este de a ridica sau coborî materialele cu ajutorul unui tambur.

În gama de accesorii pentru electropalane putem menționa atât mecanismele de ridicare necesare, precum o roată dințată, un ax, un arbore, o roată dințată și pinioane, cât și bena trapezoidala, barele de fixare sau standurile metalice cu șină de suport. Toate aceste elemente sunt folosite pentru a menține această macara intactă și funcțională în orice moment.

Macarale de construcție

Aceste macarale sunt utilizate în principal în industria construcțiilor pentru sarcinile care nu pot fi îndeplinite de muncitori. Aceste macarale pot ridica diverse greutăți și încărcături grele. Principalul avantaj al acestor echipamente este facilitarea transportului materialelor la niveluri ridicate sau coborârea acestora.

Macarale miniere

Aceste macarale sunt utilizate în general în industria minieră, după cum sugerează și numele. Scopul principal al acestor echipamente este de a coborî mineri în galeriile miniere și, de asemenea, îndeplinesc diverse necesități cum ar fi livrarea de alimente, apă și provizii pentru persoanele care lucrează acolo. De asemenea, este folosit pentru a aduce produsele miniere la suprafață.

Macarale magnetice

Macaralele magnetice sunt echipamente care pot ridica materiale de fier mari fără a avea nevoie de puterea unui motor. Utilizările principale sunt pentru a ridica materialele de fier. Acest echipament este ideal pentru a muta materiale cu o suprafață plană, fiind adesea folosit în industria constructoare de mașini.

Macarale și slinguri pentru schele

Acest echipament este utilizat pentru ridicarea greutăților mai ușoare de la 100 la 300 kg. Această mașină este de obicei suspendată. Funcțiile principale sunt de a ridica încărcături cu greutate mică. Este utilizat în principal în depozite mici și hale industriale ce nu necesită ridicarea sau transportarea unor elemente mult prea grele.

Macaralele pentru motoare

Sunt folosite pentru a asista mecanicii în instalarea și întreținerea motoarelor automobilelor. Ele sunt concepute pentru a ridica motorul de sub capota automobilului. Macaralele lor electrice sunt montate în partea de sus a unui cadru structural rigid și portabil. Cadrul dispune de roți instalate la baza sa pentru a fi manevrat cu ușurință și a muta macaraua peste automobil, precum și pentru a o transporta în jurul atelierului mecanic. Portabilitatea sa o face potrivită pentru aplicații în aer liber. Cadrul structural al acestor electropalane este pliabil, astfel încât poate economisi spațiu atunci când este depozitat.

Macaralele monorail

Macaralele monorail sunt un tip de macara suspendată folosită în facilitățile de producție și în atelierele de mașini pentru sarcini repetitive de ridicare și poziționare. Ele sunt folosite pentru a muta încărcăturile dintr-o zonă în alta. Troliul macaralei electrice rulează pe partea exterioară a unui singur profil, care este deja construit în structura de tavan a clădirii.

Electropalanele au o mulțime de utilizări în domeniul industrial, însă indiferent de formă, material sau capacități, principalul avantaj oferit este manevrarea eficientă și rapidă a încărcăturilor foarte grele. În funcție de proiectele pe care le desfășori și sarcinile de greutate necesare, cu siguranță există o opțiune ce reprezintă potrivirea perfectă pentru nevoile tale.

Lasă un răspuns