Acordarea chitarei este un aspect fundamental atunci când învățați să cântați la chitară. Chitara trebuie să fie corect acordată pentru ca sunetul să fie plăcut și pentru a putea cânta melodii în tonalități corecte.

Iată un ghid practic și câteva ponturi utile pentru amatorii care învață să acorde chitara:

 1. Cunoaște notele standard de acordare: Chitara se acordă de obicei în notele E, A, D, G, B, E (de la coarda cea mai groasă la cea mai subțire). Aceasta este acordarea standard pentru o chitară acustică sau electrică.
 2. Utilizează un tuner electronic: Cea mai simplă modalitate de a acorda chitara este să folosești un tuner electronic. Aceste dispozitive sunt precise și ușor de utilizat. Pur și simplu urmează indicațiile tunerului pentru a aduce fiecare coardă la tonul corect.
 3. Acordarea cu o chitară deja acordată: Dacă nu ai un tuner la îndemână, poți să folosești o altă chitară deja acordată ca referință. Pune degetul pe o coardă pe un anumit fret și compara sunetul acelei coarde cu sunetul corespunzător de pe chitara de referință. Reglează tonul până când sunetul corespunde.
 4. Acordarea manuală: Dacă nu ai un tuner sau o altă chitară pentru referință, poți să încerci să acordezi chitara manual. Folosește un instrument, cum ar fi o chitară, un pian sau chiar o aplicație pentru telefonul mobil, pentru a verifica notele. Apoi, întinde sau strânge corzile până când obții notele corecte.
 5. Păstrează chitara într-un mediu stabil: Schimbările de temperatură și umiditate pot afecta acordarea chitarei. Asigură-te că îți păstrezi chitara într-un mediu stabil pentru a evita variațiile de ton.
 6. Exersează acordarea regulat: Cu cât acordezi chitara mai des, cu atât vei deveni mai bun la acest lucru. Practică acordarea și încercă să o faci de ureche pentru a-ți dezvolta auzul muzical.
 7. Verifică acordarea periodic: Verifică acordarea chitarei înainte de a începe să cânti și ajustează orice coardă care a deraiat în timpul cântatului.
 8. Fii răbdător: Acordarea poate fi dificilă la început, dar cu timpul vei deveni mai eficient în acest proces.
 9. Învață să citești acordurile: Pe măsură ce avansezi în învățarea chitării, vei învăța să citești tabulaturi și să acordezi rapid pentru diferite acorduri.

Acordarea chitarei este o abilitate importantă pentru orice chitarist. Cu practică și răbdare, vei deveni mai sigur în această activitate esențială.

Ce se intampla daca nu iti iese acordarea chitarei?

Dacă nu reușiți să acordați chitara corespunzător, este posibil să experimentați următoarele probleme:

 1. Sunet dezagreabil: Chitara va suna rău atunci când este prost acordată. Sunetul va fi fals, disonant și poate fi dificil să interpretați sau să învățați melodii.
 2. Tonalitate incorectă: Dacă chitara este prost acordată, veți avea dificultăți în a interpreta sau a cânta melodii în tonalități corecte. Aceasta poate duce la sunetul unei melodii care sună prea înalt sau prea jos în comparație cu versiunea originală.
 3. Dificultăți în acompaniament: Dacă sunetul chitarei este fals, veți avea dificultăți în a face acompaniamente sau în a cânta alături de alte instrumente sau voci.
 4. Frustrare și lipsă de încredere: Dacă nu puteți acorda chitara, acest lucru poate duce la frustrare și poate demotiva. Încrederea în abilitățile dvs. de chitarist poate fi afectată.
 5. Învățare dificilă: Atunci când începeți să învățați chitara, acordarea corectă este un pas fundamental. Dacă nu reușiți să o faceți corect, acest lucru poate face procesul de învățare mai dificil și mai puțin plăcut.

Pentru a evita aceste probleme, este important să vă asigurați că chitara este întotdeauna bine acordată. Folosirea unui tuner electronic sau a unei alte chitare deja acordate ca referință vă poate ajuta să obțineți o acordare corectă. Dacă întâmpinați dificultăți, nu ezitați să cereți ajutor de la un profesor de chitară sau să utilizați resurse online care oferă sunete de referință și instrucțiuni detaliate privind acordarea chitarei. Cu practică și răbdare, veți deveni mai priceput în această abilitate esențială pentru orice chitarist.

Acordarea chitarei – 10 sfaturi utile

Acordarea chitarei este un aspect esențial pentru orice chitarist, în special pentru începători. Iată 10 sfaturi utile pentru a vă ajuta să vă acordați chitara cu succes:

 1. Folosiți un tuner electronic: Un tuner electronic este cel mai simplu și precis mod de a acorda chitara. Acest dispozitiv vă va indica cât de aproape sunteți de nota corectă și vă va ghida în proces.
 2. Învață notele de acordare: Pentru o chitară standard, notele de acordare sunt E, A, D, G, B și E (de la coarda cea mai groasă la cea mai subțire). Învață aceste note pentru a ști la ce sun trebuie să ajungeți.
 3. Începeți cu coarda E de sus (cea mai groasă): Atunci când folosiți un tuner electronic, începeți cu coarda E de sus și ajustați tonul până când tunerul indică nota corectă.
 4. Ajustați corzile treptat: Nu încercați să treceți de la o coardă la alta prea rapid. Aduceți o coardă la tonul corect înainte de a trece la următoarea.
 5. Folosiți marcaje pe taste (pentru începători): Pe unele chitare, există marcaje pe taste care indică nota corespunzătoare. Acest lucru vă poate ajuta să vă acordați mai ușor, mai ales dacă sunteți la început.
 6. Verificați acordarea înainte de fiecare sesiune de cântat: Chitara poate să se dezacordeze în timp din cauza schimbărilor de temperatură și tensiunea corzilor. Asigurați-vă că verificați acordarea înainte de fiecare sesiune de cântat.
 7. Aveți răbdare: Acordarea poate fi dificilă la început, dar cu practică veți deveni mai priceput. Nu vă grăbiți și nu vă descurajați.
 8. Încercați să acordați de ureche (dacă sunteți pregătit): După ce ați devenit mai confortabil cu acordarea folosind un tuner electronic, încercați să acordați de ureche. Acest lucru vă va ajuta să dezvoltați auzul muzical.
 9. Păstrați chitara în stare bună: O chitară bine întreținută va fi mai ușor de acordat. Asigurați-vă că aveți corzi în stare bună și că chitara este curată.
 10. Căutați resurse online și tutoriale video: Există numeroase resurse online și tutoriale video care vă pot ajuta să învățați cum să vă acordați chitara și să dezvoltați tehnicile necesare.

Amintiți-vă că acordarea chitarei este o abilitate fundamentală pe care o veți dezvolta cu timpul. Cu răbdare și practică regulată, veți deveni mai confortabil și mai sigur în procesul de acordare.

Lasă un răspuns