Cum ar fi dacă ai scăpa cu totul de una dintre multele facturi la utilități? Este destul de simplu și accesibil să beneficiezi de energie electrică gratuită prin instalarea de sisteme fotovoltaice pentru casa ta.

Această opțiune a schimbat radical modul în care producem și consumăm energie. Întreaga lume, de la companii globale, la mici antreprenori sau persoane fizice, cu toții sunt în căutare de soluții alternative și modalități sustenabile pentru diferite aspecte din viața noastră de zi cu zi. Una dintre cele mai eficiente soluții care își dovedește beneficiile cu fiecare an care trece vine bineînțeles sub forma panourilor fotovoltaice, care utilizează lumina soarelui pentru a genera energie.

Sistemele fotovoltaice – caracteristici

Sistemele fotovoltaice sunt o modalitate directă de a converti lumina în energie electrică. Acestea folosesc ca tehnologie principală materialele semiconductoare, cum ar fi siliciul policristalin, care este utilizat pentru crearea unor elemente speciale, numite celule solare.

Procesul de generare a energiei electrice este unul complex, care este studiat de zeci de ani de oamenii de știință din domeniul fizicii și energiei. Sistemele fotovoltaice sunt create în așa fel ca, în momentul în care lumina solară atinge materialul semiconductor ce compune celulele solare, se eliberează electroni, care generează curent continuu.

Acest proces necesită crearea unui câmp electric, care se formează în momentul în care celulele încărcate electric interacționează între ele. Un fenomen asemănător se întâmplă și atunci când încerci să apropii polii opuși ai magneților.

Însă utilizarea acestei surse de energie regenerabilă înseamnă ceva mai mult decât înțelegerea fizicii care stă la baza ei. Instalarea unor panouri fotovoltaice presupune o adevărată investiție, care poate fi amortizată în doar câțiva ani, iar ulterior se poate considera chiar profitabilă. Ne aflăm în era în care electricitatea nu doar că ne luminează sau încălzește casele, dar alimentează aproape fiecare element de utilitate zilnică, de la device-uri, la electrocasnice și chiar mașini.

Ca să te asiguri că îți poți planifica corect și eficient bugetul și planul pentru adaptarea casei la sursele de energie regenerabilă, este important să știi de ce accesorii pentru sisteme fotovoltaice ai nevoie.

Accesorii esențiale pentru sistemele fotovoltaice

Un kit complet care conține toate accesoriile necesare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice poate varia în ceea ce privește componența în funcție de dimensiunea și complexitatea sistemelor alese. Cu toate acestea, există câteva elemente de bază care nu trebuie să îți lipsească, indiferent de alegerea făcută.

  • Structurile de montaj sunt piesele ce conțin partea de suporturi, șine, colțare și alte accesorii folosite pentru fixarea panourilor în zona aleasă, fie că vorbim de acoperiș, sol sau alte suprafețe. Acestea au nevoie de elemente de fixare, precum șuruburi, piulițe sau șuruburi de ancorare.
  • Pentru a proteja echipamentele electrice împotriva efectelor distructive ale curentului de scurtcircuit sau a suprasarcinii va trebui să utilizezi separatoare fuzibile de curent continuu.
  • Transmiterea curentului de la sursă către consumatori necesită instalarea de conectori specializați și cabluri solare potrivite pentru sarcina cu care se lucrează.
  • Invertorul solar se folosește pentru convertirea curentului continuu produs de panourile solare în curent alternativ utilizabil pentru rețeaua electrică.
  • Tot din categoria dispozitivelor de protecție și siguranță împotriva defectelor precum supratensiunea sau scurtcircuitul fac parte și accesoriile din gama de descărcătoare de curent continuu. Acestea pot detecta suprasolicitarea și o pot împiedica pentru a te proteja de accidente.
  • Dacă sistemul fotovoltaic este instalat pe sol, kit-ul ar trebui să includă bare de legare la sol și alte accesorii pentru a asigura o instalare sigură și stabilă.

În funcție de capacitatea, mărimea, modul de instalare și specificul sistemelor alese, personalul din magazinele specializate în tehnologiile pentru energia regenerabilă te poate ajuta cu sfaturi de achiziție adaptate nevoilor tale.

Sursa: unsplash.com

Lasă un răspuns